Google Back Link Checker Economics Blogs - Blog Catalog Blog Directory AA Ehitusekspert: 13 detsember 2009

Lehevaatamisi kokku

Tere

Tere tulemast!

Blogi otsing

pühapäev, 13. detsember 2009

KEEGI PEAB heaolu garanteerima

**Ehitusekspertiis **



Kes suudaks Eesti majanduskriisist välja tuua ?
Teiste Euroopa Liidu riikidega võrreldes leidub Eestis kõige vähem neid inimesi, kes arvavad, et oma riigi (Eesti) valitsus suudab majanduskriisiga efektiivselt toime tulla. Eesti inimesed usaldavad eelkõige G20 rühmitust (27%), Euroopa Liitu (26%), seejärel IMF (16%), seejärel USAd (10%). Kõige lõpus tuleb Eesti valitsus (5%).
Euroopa Liidus on suurim usk Euroopa Liidu (21%) ja G20 (20%) suhtes. Järgnev jaotus on samasugune kui Eesti puhul, ainult valitsuse usaldamine on Eestis kõige madalam (EL-s 12% keskmiselt).
Võib-olla see ongi põhjuseks, miks vaid ligi pooled Eesti elanikest arvavad, et elame Lääne tüüpi turumajanduslikus ja demokraatlikus ühiskonnas.
Küllalt suur osa inimesi arvab, et elatakse mingis nõukogude korra modifitseeritud vormiga ühiskonnas. Küllalt suurel osal inimestel on arusaam, et KEEGI PEAB heaolu garanteerima.
Võib-olla on tegu töövõtja arusaamaga ja nõnda ongi loomulik?
Võib-olla on tegu heaoluühiskonna grimassidega? Keegi teine peab olukorra lahendama. See, kes juhib meie elu!
Viimase 18 aasta jooksul on Eesti inimesed oma elus kokku puutunud kahe majanduskriisiga ja ühe majandussurutisega. Ehk nüüd ongi aeg küps Godot äraootamiseks?
Tegelikult on selge, et mingit Godot’d ei ole ega tule, kui see suurejooneline kuju - näiteks jumal - kusagil ka eksisteerib, siis argipäevas tuleb inimestel paraku ilma temata hakkama saada. Ehkki oodata muidugi võib.
Peaminister Andrus Ansip eile peetud reformierakonna juubelil ütles, «Oleme kiirelt reageerinud ülemaailmsele majanduskriisile kärpides oluliselt kulusid, kuid me ei ole seda teinud eakate ja laste arvelt. Meil on hea meel, et konservatiivse eelarvepoliitika kõrval oleme kaitsnud liberaalset majanduspoliitikat, tõstnud pensione ja hoidnud end tublisti tõestanud vanemahüvitise süsteemi. Samuti suurendasime märkimisväärselt investeeringuid haridusse ja teadus-arendustegevusse,».
Ansipi sõnul erineb Eesti oma tublidusega muust maailmast ja seda märgatakse. «Eesti seis on ELi riikidest üks parimaid. Hoolimata ülemaailmsest majanduskriisist oleme suutnud säilitada võimekuse täita eurokriteeriumid, mis tähendab, et oleme ainuke riik, kes suudab aastal 2011 eurole üle minna,» lausus Ansip.
«Kõige olulisemaks toeks kõigi nende Eesti jaoks ülioluliste otsuste tegemisel on rahva usaldus. Rahva usaldusega jätkame järgmisel aastal Eesti europüüdlusi ja pingutusi majanduse tervendamiseks. 2010 saab Eesti jaoks olema kriisist väljumise aasta,» lausus erakonna esimees.
Muidugi imelik on kuulda A.Ansipi suust sellist kiidulaulu,mis ei klapi tegelikkusega. Kui Eestis oleks majanduskasv ja töötute arv väheneks juba tükk aega, siis võiks peaministri sellist avaldust tõsisemalt võtta….praegu mitte.
Ainult kulude kärpimine ning senise tegevuse jätkamine firmat löögihoogu sättida ei aita.
Paistab et peame uskuma ja ootama, et keegi või miski tuleb ja meie Eesti probleemid ära lahendab või et asjad laabuvad ise.
Juba teist aastat ootame paremat homset, aga ei tule midagi ega kedagi, kui ise asja kätte ei võta ja muudatusi aktiivselt ellu ei kutsu ning ei juhi.
See keegi julgustab ja toetab ka Sind kui ettevõtjat andma oma panust, et Eestis saaks rahad jälle liikuma ! Soovid ju Sinagi oma ettevõtlikkuse eest saada väärilist tasu.