Google Back Link Checker Economics Blogs - Blog Catalog Blog Directory AA Ehitusekspert: 06 jaanuar 2010

Lehevaatamisi kokku

Tere

Tere tulemast!

Blogi otsing

kolmapäev, 6. jaanuar 2010

Euro tuleb või ei tule – seda keegi ei tea


**Ehitusekspertiis **



Euro tuleb või ei tule – seda keegi ei tea.Euro tulekut püütakse kindlustada küllaltki karmide meetmete abil millede taga on Eesti inimeste kannatused, et mahtuda vajalikku Maastrichti kriteeriumide Prokrustese sängi. Kreeka mütoloogias Prokrustes on röövel Atika, kes sidus oma ohvrid voodi külge ja kohandas neid oma pikkuse järgi amputeerides jalgu ja villimiste (venitades) keha.Ta tappis kangelase Theseus’e.
Nii et kui see õnnistatud 1. jaanuar 2011 kord käes on, ega siis sellega mingit majanduskasvu kohe ei kindlustata, ka ei saabu sellega niipea paljude seas nii igatsetud uus buum Eesti arengus .
Eesti Konjunktuuri Instituut arvab et see aasta tuleb ettevõtetele parem kui 2009. Kuid seda on väga raske uskuda,Sest ettevõtted, mis tegelevad ekspordiga, alles otsivad uusi turge ja tegelevad olemasolevate turgude kindlustamisega.See tähendab,et ekspordist,mille osakaal SKTs peaks Eestis olema ca 60%,mingit majanduskasvu niipea oodata ei ole vaja.
Ka siseturu nõudlus jääb riigis eelneva aasta tasemele (kui jääb?),sest inimestel on suur tööpuudus ja palk paljudel töötajatel on ka oluliselt langenud.
Muidugi, igal ettevõttel on kasulik leida ka investeeringuid, eelkõige välisriikidest, sest siseturu investeeringud on kokku kuivanud.
Kuid sellist probleemi ühe aastaga ei lahenda keegi ning selle probleemi lahendamisel on tõepoolest eurot vaja.
Peab arvestama,et kevadel tuleb alles ELi otsus euro tuleku kohta Eestisse.
Juhul kui tuleb negatiivne otsus ei ole meie majanduse kasvu oodata 2011 ja järgnevatel aastatel.
Ei tohi unustada,et Eesti valitsus paistab justkui positiivselt välja,kuid see on ainult euro tuleku kontekstis ning võrreldes Lätiga,kus olukord majanduses on päris hull,kuid ka Eesti majandus on katastroofilises seisundis.
Nii et see et valitsus aina kiidab ennast ja ei tegele tõsiselt Eesti majanduse turgutamisega tõestab seda,et selline valitsus ei tule toime majanduses kuhjunud probleemide lahendamisega.