Google Back Link Checker Economics Blogs - Blog Catalog Blog Directory AA Ehitusekspert: 29 detsember 2009

Lehevaatamisi kokku

Tere

Tere tulemast!

Blogi otsing

teisipäev, 29. detsember 2009

Aasia regiooni suurim ostuhuvi


**Ehitusekspertiis **



Hiina kasvav tööstustoodang ja USA töötu abiraha taotluste viimase aasta madalaim tase näitasid, et maailmamajandus on kriisist taastumas.
Aasia regiooni suurim ostuhuvi oli 11.detsembris 2009.a. Tokios, kus Nikkei 225 indeks põrkas 2.5% kõrgemale. Jaapani tööstusettevõtetest põrkas Fanuc +3.4%, kuna Mitsubishi UFJ analüütikute sõnul kasvavad ettevõtte tellimused Hiinast väga kiirelt (Fanuc varustab Hiina tööstusettevõtteid automaatehnoloogiaga). Hiina statistikaameti sõnul kasvas riigi tööstustoodang Novembris 19% yoy, mis oli suurem analüütikute poolt oodatud 18% kasvust. Eriti kiirelt kasvas Hiina terasetoodang, mis oli novembris 46% kõrgem võrreldes aasta tagusega. Hiina suurim terasetootja Baosteel teatas ühtlasi, et tõstab alates jaanuarist 8% hindasid, mis on esimene hinnatõus alates septembrist. Hongkongis rallis Maanshan Iron & Steel uudiste peale +10.0% kõrgemale.
Huvitaval kombel ei suutnud hea statistika Shanghai börsil piisavalt ostuhuvi tekitada. Mandri-Hiinas kardetakse, et valitsus ja keskpank hakkavad hea statistika peale stiimuleid vähendama ja intressimäärasid tõstma. Samuti tegi hiinlasi murelikus inflatsioon, mis oli novembris esimest korda viimase kümne kuu jooksul positiivne võrreldes eelmise aastaga.
Toorainesektoris varahommikul suuri liikumisi ei toimunud. Kulla hind tõusis 1135.8 dollari juurde ja jaanuari naftafutuurid kauplesid 70.8 dollari juures.

Selle aasta viimane nädal Aasia aktsiaturgudel algas positiivses meeleolus. Hiinas lubas peaminister säilitada majanduskasvu toetavad stiimulid.
Mandri-Hiina börsid tegid regiooni suurima tõusu, kuna peaministri Wen Jiabao sõnul ei kavatse Hiina enneaegselt stiimuleid lõpetada. Samuti kinnitas peaminister, et Hiinal pole hetkel plaanis jüaani kurssi muuta, mida nõuavad teised riigid, kuna ökonomistide sõnu aitaks see tarbimist maailmamajanduses tasakaalustada. Meeleolu Shanghai börsil oli väga positiivne ja kindlustaja China Life, mis saab suuresti kasu Hiina börside tõusust, liikus esmaspäeval Hongkongis +1.2% ülespoole.
Ostuhuvi oli varahommikul näha ka Hongkongi kinnisvaraarendajate seas, kuna seal toimuval oksjonil müüs valitsus mitmed riigile kuuluvad krundid, mille hind peaks andma märku nõudlusest kinnisvarasektoris. Sino Landi aktsia tõusis +0.5%. Enne Hongkongi börsi sulgemist teatati, et valitsus teenis oksjonilt 10.4 miljardit HK dollarit, mis jäi analüütikute ootustele siiski alla.

Enne aastavahetust on meeleolu Aasia börsidel väga positiivne ja vähesed kahtlevad regiooni kiires majanduskasvus. Maailmapanga hinnangul kasvavad arenevad Aasia riigid sellel aastal 6.7% ja järgmisel aastal hoogustub majanduskasv 7.8% peale. Kasvav nõudlus Aasias on tõstnud sellel aastal märgatavalt ka toorainete hindasid. Esmaspäeval liikus nafta hind 0.8% ülespoole ja barrel kauples 78.7 dollari juures. Kulla hind tõusis 0.9% ja liikus 1113 dollari juurde.

Vaatamata jätkuvale ülemaailmsele madalseisule majanduses, on Hiina seadnud 2010. aastaks eesmärgi saavutada kaheksaprotsendiline majanduskasv.
Peking on püstitanud sarnase eesmärgi mitmel viimasel aastal, kuid on jäänud sellele alla.
Hiina analüütikud on kindlad, et tuleval aastal riik oma eesmärgi täidab ning majandus kasvab isegi üle üheksa protsendi. Lisaks teatas valitsus, et riigi tööstustoodang kasvab väga kiiresti.
“Võttes aluseks valitsuse kaheksaprotsendilise majanduskasvu eesmärgi, peaks tööstustoodang kasvama 11 protsenti," märkis Hiina tööstuse ja infotehnoloogia minister Li Yizhong.
Hiina valitsus on majanduse turgutamiseks võtnud kasutusele suuri päästepakette.
Hiina majanduse kasv on kindlustatud Hiina valitsuse poolt.Mis siis,et see saavutatud on tänu sisetarbimisele.Majanduskasvu fakt kui selline on kommunistlikus Hiinas olemas,selle kasvu eest hoolitseb Hiina peaminister isiklikult.Hiina on näidanud et ka kommunistlikus süsteemis,kus puudub demokraatia,majanduse õitseng on võimalik.
Ka meie riigi funktsionäärid peaks Hiinast õppust võtma.Praegu Eestis on nii,et 2010.aastal mingit majanduskasvu ei tule.
The Economist peab tuleval aastal Eestis tõenäoliseks erakorralisi parlamendivalimisi ning ennustab majandusele kolmeprotsendilist langust.
Maineka Briti majandusajakirja lisas «The World in 2010» ennustatakse maailma riikide tähtsamaid arenguid tulevaks aastaks.
Eesti kohta kirjutab The Economist, et valitsuserakondadele ennustas halba juba kaotus Euroopa parlamendi valimistel. Peaminister Andrus Ansipi seis ei ole hea ning uuel aastal on tõenäolised erakorralised parlamendivalimised.