Google Back Link Checker Economics Blogs - Blog Catalog Blog Directory AA Ehitusekspert: 25 detsember 2009

Lehevaatamisi kokku

Tere

Tere tulemast!

Blogi otsing

reede, 25. detsember 2009

riigiametnike uus palgaseadus


**Ehitusekspertiis **


Parlamendisaadikutele 2011. aasta märtsist vana süsteemiga võrreldes ligi 6400 krooni kõrgemate kuupalka lubava seaduse võttis riigikogu vastu 16. detsembril 2009.
President Toomas Hendrik Ilves kirjutas 22.12.2009.a. Kadriorus alla otsusele kuulutada välja 15 seadust, teiste seas kõrgemate riigiteenijate ametipalku reformiva seaduse. Juba 2008.aastal Kõige tavalisem Toompea pinginühkija sai kuupalgaks 49 080 krooni, millele lisandub 30% palgast esinduskuludeks.Kui reariigikogulased, kelle hulgas näikse nii mõnegi võimete laeks olevat parteisõdurina õigel ajal õigele nupule vajutamine, kogusid vajaliku hulga kuludokumente, tõusis igakuine sissetulek neil 63 804 kroonile.Peaminister Andrus Ansip väitis täna Vikerraadio saates «Lõpp hea, kõik hea», et kõrgemate riigiametnike uue palgaseadusega vähendasid rahvasaadikud väga tugevalt oma palka, kuid tegelikult toob uus seadus neile märgatava palgatõusu.
Ansipi väitel riigikogulaste palk langeb kõvasti
Ansipi loogika lähtus sellest, et 2011. aastal kehtima hakkava uue seadusega kirjutati riigikogulaste palk lahti Eesti keskmisest palgast. «Milline saab olema keskmine palk siis, kui asub tööle uus riigikogu koosseis (aastal 2011), näitab aeg, kuid mina küll prognoosin, et selleks ajaks hakkavad kõigi töötajate palgad tõusma,» rääkis peaminister.
Ansip väitis, et kehtiva seadusega, kus rahvasaadikute palk on seotud keskmise palgaga, tõuseksid riigikogu uue koosseisu palgad kiiremini, kui uue seadusega, mille järgi on palga muutus seotud tarbijahinnaindeksi ja riigile laekuva sotsiaalmaksuga.
Parlamendiliikme praegune palk tuleneb 2008. aasta neljanda kvartali ehk palgaralli laineharja keskmisest palgast ning on 52 468 krooni. Uus seadus pakub rahvasaadiku palgaks 2011. aasta kevadel 52 885 krooni.
Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt peaks aga keskmine palk tänavu neljandas kvartalis kõvasti langema ning viiks tuleva aasta 1. aprillil riigikogulaste palga 49 200 krooni peale.
Lisaks peaks algaval aastal keskmine palk rahandusministeeriumi prognoosi järgi veelgi alanema, mis viiks riigikogulase palga 2011. aasta aprillis praeguse seaduse järgi 46 400 krooni peale ehk ligi 6 400 krooni väiksemaks, kui pakub uus seadus.
Rahandusministeeriumi prognoos näeb alles 2014. aasta IV kvartalis ette pisut suuremat keskmist palka, kui see oli 2008. aastal. See aga tähendab, et rahandusministeeriumi prognoosi põhjal võib väita, et aastatel 2011-2015 ametis oleva uue riigikogu liikmed teenivad uue seadusega iga aasta umbes 6000 krooni enam, kui oleks nende palk praeguse seaduse järgi.
Peale 16. detsembrit 2009.a.,kui riigikogulaste jt kõrgete ametnike palgatõus oli otsustatud,jäi veel lootus, et president H.Ilves uurib tähelepanelikult kas Eesti riik ja tema põhiseadus on rajatud õiglusele ning tühistab selle rahva õiglustunnet riivava Riigikogu palgatõusu otsuse.Kuid see lootus läks luhta.Ega hunt hunti ei murra!
Vot sedasi on korraldatud elu Eestimaal.