Google Back Link Checker Economics Blogs - Blog Catalog Blog Directory AA Ehitusekspert: 28 detsember 2009

Lehevaatamisi kokku

Tere

Tere tulemast!

Blogi otsing

esmaspäev, 28. detsember 2009

suurenev töötuse määr


**Ehitusekspertiis **


Majandusprognoosi järgi pidi Eesti majandus 2009.a. kasvama 2.6%.Tegelikult 2009.aasta lõpeb Eestis majanduslangusega ca 15-16%.
Majanduse järsk kohanemine tuleneb sisemaise nõudluse märgatavast vähenemisest pärast eelnevat ülekuumenemist, seda eriti Lätis ning Eestis. Nii eratarbimine kui ka investeeringud langesid sel aastal märkimisväärselt. Investeeringute langusele avaldab mõju jätkuv langus ehitussektoris, mis omakorda tuleneb jätkuvast kinnisvarahindade langusest. Majapidamiste ostujõudu kärbib oluliselt järsult suurenev töötuse määr, samuti suured reaalpalga kärped. Maailmamajanduse järsk langus on avaldanud oma mõju ka ekspordile, kus 2008. aasta lõpul toimus järsk langus ning maailmamajanduse kehva olukorra tõttu näeme ekspordis jätkuvaid raskusi.
Varasematel aastatel juhtus nii,et kasvasime koguni kuni 12% aastas.Siis meile eurot ei antud,sest tol ajal ei olnud täidetud inflatsiooni kriteerium,Nüüd kui langeme aastas 15-16% võrra Euroopa Liit lahkelt pakub meile eurot.Kuid nüüd vaadata Eesti tegelikke kulutusi,siis 2007.aastal riigieelarve kulud olid ca 77 miljardit krooni.Praegu kulutame ca 89 miljardit krooni.Buumi ajaga võrreldes kulud on kõvasti kasvanud.Muidugi see oli Eesti valitsuse ülesanne mitte lasta kulutustel üleliia kasvada.Kuid seda Ansipi valitsus ei suutnud teostada.Nüüd kus meil koguaeg käib riigieelarvete kärpimine valitsus saab ühtelugu kiita,olgu et Eesti majanduse seis on tegelikult katastroofiline.
Muidugi raha tuleb meil Euroopast pidevalt juurde,kuid valitsus on ühtelugu meile kraevahele väänanud makse juurde.See sai võimalikuks sest meil rahvas on väga konservatiivne ning keegi ei kipu streikima.Aga oleks pidanud seda tegema nii,kuidas mujal maailmas seda tehakse.Nii et nagu näete meile tuleva euro hind. on raske ning see saavutatakse meie palkade kärpimisega ning täiendavatest maksudest ja aktsiisidest-ühe sõna inimeste suureneva vaesustammise najal.Tegelikult kiiret euro tulekuga ei ole,See võinuks tulla ka veidi hiljem kui 2011.aastal.Kuid reformierakond valmistub 2011.aasta parlamendi valimisteks omale trumbi,kiites ennast euro tuleku eest,et saada valimistel rohkem hääli.Kuid need hääled tulevad tegelikult rahva heaolu languse baasil.Kõik see tähendab,et Ansipi meeskonnal meeldib meid valitseda.Valijad peaks siiski otsustama kas ei ole mitte õige aeg juhtpositsioonid riigis anda targemate tegijate kätte.
Märkimisväärne on asjaolu et mitmes Euroopa riigis majandus läks juba kasvuteele.Meil aga terve järgmisel aastal on ette näha suurt majanduslangust.Soomes näiteks majandus läks juba kasvule ja ilma et riik on teinud palgakärpeid ja makse tõstnud.See tähendab et ka tänapäeval saab riigi majandusasju palju paremini korraldada kui meil tegelikult valitsus korraldab. Eesti elatustase on alla poole keskmisest Euroopa Liidu tasemest.Samas Londonis on see isegi 348% kõrgem kui Euroopa Liidu keskmine tase.Miks meie ei lähe seda teed?