Google Back Link Checker Economics Blogs - Blog Catalog Blog Directory AA Ehitusekspert: 21 detsember 2009

Lehevaatamisi kokku

Tere

Tere tulemast!

Blogi otsing

esmaspäev, 21. detsember 2009

inimeste palgad on tublisti kärbitud


**Ehitusekspertiis **


Riigikogu liikmete palgatõus majanduslanguse ajal tuleb hukka mõista.Selline samm viib alla nende mainet.Sest riigis on väga suur tööpuudus,inimeste palgad on tublisti kärbitud,elatustase riigis pidevalt langeb.Lähima paari aasta jooksul ei ole lootust,et Eesti majanduses toimub murrang paremuse poole.Asi võib veel hullemaks minna.Ka eurole üleminek 2011.aastal võib toimumata jääda.Palga tõstmise aktsioon omadele meestele ja naistele ei kõlba kusagile.Seda enam et kõigil teistel inimestel riigis on palka alandatud.See palk ,mis nad omale tegid on liiga kõrge-5200 eurot kuus!.Soome riigikogulane saab ca 1600 eurot kuus. Vahe on muljet avaldav!
Riik tervikuna jõuab oma 2007. aasta lõpu teenimise tasemele nelja-viie aasta pärast. Ei saa päris täpselt aru, miks peavad riigijuhid –tavapärased inimesed - sellest oluliselt rohkem teenima.
Palgad ei tohiks igal juhul olla suuremad, kui nad praegu on. Küsimus pole riigikogu liikme 400 kroonis (nii palju tõuseb saadikute palk võrreldes praegusega ), see on inetu rahahulk, mille pärast nad end määrida lasevad. 400 krooni pole seda väärt.
Kuigi tuleval aastal ootab riigikogu liikmeid ees palgalangus, kerkib rahvaesindajate töötasu juba ülejärgmisel aastal, mil valitakse uus parlament, veel kõrgemaks kui praegu. Uue eelnõu järgi tõusevad pea kõigi kõrgemate riigiametnike palgad.Peaminister hakkab palka rohkem saama 18000 krooni võrra.Selle töö eest mis valitsus on teinud - on see liiga suur palgalisa.Teiste Euroopa Liidu riikidega võrreldes leidub Eestis kõige vähem neid inimesi, kes arvavad, et oma riigi (Eesti)
valitsus suudab majanduskriisiga efektiivselt toime tulla. Eesti inimesed usaldavad eelkõige G20 rühmitust (27%),
Euroopa Liitu (26%), seejärel IMF (16%), seejärel USAd (10%). Kõige lõpus tuleb Eesti valitsus (5%).
Mille eest peame siis meie,maksumaksjad,partei ja valitsusele nii suurt palka maksma?Ühes laulus on selle kohta õiget sõnad,mis siia sobivad – kas ei tööta see ei söö.
Leidus ka mõistlikke rahvasaadikuid.Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmed hääletasid vastu kõrgemate riigiteenijate uuele palgasüsteemile, sest neile polnud vastuvõetav sellega kaasnev rahvasaadikute palgatõus.
Nemad vaatasid seda eelnõud põhjalikult ja rahulikult veel kord läbi ja fraktsiooni enamusele tundus, et selle eelnõuga, mille algatajateks ka nemad ise olid olnud, on vahepeal toimunud arengud, mida võiks kokku võtta väljendiga: tahtsime kõige paremat, kuid välja tuli nagu alati.
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) seisukoht on kogu aeg olnud, et praeguses olukorras, kus nii riigi kui ka eraettevõtja poolt kärbitakse oluliselt palgataset, ei ole IRLi saadikute õiglustundele vastav, et tagada endale palgatõus.
IRL on ainsa parlamendi fraktsioonina maksnud riigile tagasi ka vahepealse rahvasaadikute palgatõusu. «Ja nüüd, kui ees seisis eelnõu, kus vaatamata meie pingutustele ikkagi oli ette nähtud palgatõus, siis me ei saanud seda eelnõu toetada,» ütles M.Laar.
Kõrgemate riigiteenijate eelnõu oli algselt valmis kirjutatud pelgalt palgaastmete ehk koefitsientide kaupa ning sellel polnud ära toodud, kui palju hakkavad kroonides olema vastavate astmete palganumbrid.

Eelmisel esmaspäeval otsustas põhiseaduskomisjon ära ka kõrgeima astme palganumbri, mis on aluseks
ka teistele palkadele ning selle numbri järgi ootab rahvasaadikuid 2011. aastal, mil uus seadus jõustub, ees märkimisväärne palgatõus.
Laari sõnul kaitsesid IRLi liikmed ka põhiseaduskomisjonis põhimõtet, et palgatõusu ei tuleks, kuid komisjonis see seisukoht peale ei jäänud. Ta lisas, et hääletusel olnud ja heaks kiidetud eelnõu on vastu sellele, mida erakonna esindajad on rääkinud ja mida ka palga osalise tagasi maksmisega tehakse.
Nüüd kus riigikogulaste jt kõrgete ametnike palgatõus on otsustatud,tekkis piinlik seis - rahval jääb loota et president H.Ilves uurib tähelepanelikult kas Eesti riik ja tema põhiseadus on rajatud õiglusele ning tühistab selle rahva õiglustunnet riivava Riigikogu palgatõusu seaduse.